Makina sanayinde kullanılan Edm, ingilize electrical discharge machining baş harflerinin kullanıldığı bir kısaltmadır. Elektriksel boşalma sonucu oluşan kıvılcımın kontrolü ile aşınma yaparak talaş kaldırma tekniğidir. Tarihine bakacak olursak; Joseph Priestley adında bir ingiliz bilim insanının 1770 li yıllarda keşfettiği elektriksel boşalma tekniği, 1943 te kıvılcım (spark) kontrolünün gerçekleşmesiyle de EDM in ilk temelleri atılmıştır. Boris Lazarenko ve Natalya Lazarenko adlı 2 sovyet bilimci bunda öncülük etmişlerdir. İletken olmayan bir dielektrik sıvısına iletken bir elektrot daldırmış ve bu elektrota elektrik akımı vermişlerdir. Lazarenkolar, elektrotta oluşan kıvılcımı, iletken olan bir metale atlamayı ve aşındırma işlemini kontrollü bir şekilde başarmışlardır. Tam bu noktada yıllar önce yurt dışında katılmış olduğum EDM teknikleri seminerindeki bir konuşmacının vermiş olduğu ve aklımda kalan bir örneği burada belirtmek isterim. Elektrikle aşındırmayı şöyle açıklamıştı:
"Yağmurlu ve yoğun şimşeklerin çaktığı bir havada, hemen önünüzde duran uzunca bir elektrik direğine yıldırım düştüğünü hayal edin. Bulutlar, üzerindeki pozitif enerjiyi boşaltmak için en yakın mesafedeki farklı elektrik yükü bulunan bir metale yönlenir ve tüm elektriğini boşaltır. Bu discharge yani boşalma esnasında negatif elektrik yüklü metal direk te, tüm potansiyel yükünü toprağa boşaltma eğilimi gösterir. Ve direğin yakınına gittiğinizde görürsünüz ki, direğin yerle temas ettiği alanda bir çukur oluşmuştur. Hava iletken olmadığı halde, bulutlarla yer yada en yakınında ki metalle arasında mesafe belirli bir düşük değere ulaştığında, birden hava iletken rol oynar ve kıvılcım atlaması dediğimiz yıldırım düşmesi oluşur. EDM mantığı da aynı şekilde çalışır. "
Saf su veya dielektrik sıvısı iletken olmamasına rağmen, belirli ve kontrol edilebilir enerji yüklü elektrod, aşındırılmak istenen yüzeye yaklaştırıldığında, iletken olup kıvılcımı metale taşıyarak deformasyon oluşumunu sağlar. EDM tezgahlarında bu işleme tekniği bir çok parametreye bağlı olarak gerçekleşir. Yaklaşma mesafesi, hızı, kullanılan elektrod cinsi, aşındırılacak metal cinsi, buna bağlı elektrikel güç, amper değerleri gibi kontrol edilmesi gereken çok sayıda edm parametresi vardır. EDM tezgahları iki kategoriye ayrılır. Tel erozyonlar (wire edm) ve dalma erozyonlardır (Sink edm machine)
Edm erozyon tezgahları altında 2.el ve yeni cnc edm makinası satıcılarından ve sahibinden ikinci el satılık edm erezyon tezgahları ilanları ve fiyatları bulunmaktadır.