Yüzey taşlama tezgahları yada sanayi diliyle satıh taşlama tezgahları kategorisinde 2.el ve yeni makina satıcılarından ve sahibinden ikinci el satılık satıh taşlama tezgah ilanları ve fiyatları mevcuttur. Yüzey taşlama tezgahları satıh taşlama tezgahları olarak ta bilinmektedir. Tabla üzerine mağnet yada mengene yardımıyla sabitlenen iş parçasının üzerinde sola sağa giden taşlama taşı yardımıyla, belirlenmiş adım aralıklarıyla z yönünde aşağı yönde hareketle iş parçası üzerinden paso almak yöntemiyle düzlemselliği sağlamak amaçlanır.
Yüzey taşlama Tezgahları kesinlikle herhangi bir dükkanda bulunan en yaygın taşlama aracıdır, en azından ülkemiz için bunu söylemek çok kolay olacaktır. Aslında bu tezgahı birden fazla dişi olan frezeler ile benzetebilirsiniz, ancak yüzey taşlama makinesinde aşındırıcı kesme aleti yapan bir taşlama tekerleği vardır. Tekerlek, talaşları çıkarmak için kullanılır. Bu tekerlek, binlerce kesme kenarından oluşur.
Bu yüzey taşlama tezgahları, fazla malzemenin çıkarılması dahil olmak üzere birçok farklı amaç için kullanılır. Unutulmaması gerekir ki çok yüksek kaliteli bir yüzey elde etmek için çok sert malzemeler (çelik, elmas) üzerinde de çok iyi çalışırlar.
Yüzey Taşlama Tezgahları; iş parçalarının üzerinde bulunan düzlemlerden düz olanları taşlamak amacıyla kullanılan tezgahlardır. Kavisli veya açılı düzlemlerin taşlanması için en mükemmel tercih bu olmayacaktır. Bununla birlikte Düzlem(satıh) taşlama tezgahları kendi içinde ikiye ayrılır; bunlar Üniversal Yüzey Taşlama Tezgahları ve CNC Yüzey Düzlem Taşlama Tezgahları olarak bilinirler.
Bu yöntemde taş dönerken ürün manyetik bir tabla veya nadiren de olsa vakumlu tabla aracılığıyla sabitlenir. Ürün yüzeyinin tablaya göre en yüksek yani taşa yakın olan noktasından taş ile temas sağlandıktan sonra bütün yüzey taşlanana kadar işlem ve süreç aynı şekilde devam ettirilir. Bunun sonrasında ürün ölçülerek gerekli olan esas ölçü alınır, sonrasında bu ölçüye göre uygun miktarda talaş verilerek taşlama işleminde istenen ölçüye gelinene kadar gerekli paso aralıklarıyla devam edilir. Taşlama bitiminde taşın kalitesi ve ürünün malzeme özelliklerine göre ideal yüzey elde edilebilir.
Yüzey Taşlama Tezgahları 2 çeşit olarak bilinirler. Bunlar Yatay Milli Düzlem Yüzey Taşlama Tezgahları ve Düşer Milli Düzlem Yüzey Taşlama Tezgahları olarak ayrıldıktan sonra kendi içlerinde ayrıca CNC Yüzey Taşlama ve Üniversal Yüzey taşlama olarak da ikiye ayrılırlar. Bu alt başlıkları detaylıca incelemek doğru seçimi yapmak adına önemli olacaktır, iki tip tezgahtan da kısaca bahsedilmesi gerekmektedir.
Yatay Milli Düzlem Yüzey Taşlama Tezgahlarından bahsedecek olursak bu tezgahlar ile genellikle ufak boyutlu ve yüzey hassaslığı yüksek olan parçalar taşlanır. Bununla birlikte düz kanallar, eğik yüzeyler ve üretimi zor profiller bu tarz tezgahlarda taşlanabilir. Bu tezgaha ekstra aparatlar takılarak düz dişli ve benzeri profildeki parçaların da taşlanma işleminin yapılması mümkündür. Bu tarz taşlama tezgahlarında tezgah masası sağa-sola ve aynı zamanda derinlemesine olacak şekilde ileri-geri hareket edebilir. Taşın aşağı-yukarı hassasiyeti çok düşüktür, bu sayede yüksek kaliteli yüzey kolayca elde edilebilmektedir. Son olarak önemli bir noktadan daha bahsedelim; tezgah tablası hidrolik hareketlidir ve duruma göre yarı veya tam otomatik olarak çalıştırılması mümkündür.
Düşey Milli Düzlem Yüzey Taşlama Tezgahlarından bahsedecek olursak; bu tezgahlarda tezgah tablası için ya boyuna hareketlidir ya da döner hareketlidir diyebiliriz. Bu tip tezgahlarda en çok çanak, silindirik ve parçalı taşlar kullanılmaktadır. Düşey milli düzlem yüzey taşlama Tezgâhları, yatay milli çevreden kesme yapan düzlem yüzey taşlama tezgahlarına oranla daha çabuk ve daha fazla talaş kaldırma kapasitesine sahiptir. Üretim amaçlı olarak kullanılır. Taşlanan parçanın yüzey kalitesi ise yatay milli düzlem yüzey taşlama Tezgâhlarına oranla daha kabadır. Bazı düşey milli düzlem yüzey taşlama Tezgâhlarında taş mili başlığı enine hareket edebilir. Geniş yüzeyli ve uzun boylu parçalar bu tip tezgâhlarda kolayca taşlanabilir. Düşey milli düzlem yüzey taşlama Tezgâhlarında iş parçası, boyutlarına göre mıknatıslı tablaya, doğrudan tezgâh tablasına, mengene veya iş bağlama kalıpları ile tezgâh tablasına bağlanır. Mıknatıslı tablaya bağlanan parçalar çevresinden desteklenmelidir. Bu tip tezgâhlarda taşa gelen yükü azaltmak için taş, açılı bilenir. Bu tip tezgâhlarda çalışırken mutlaka soğutma sıvısı kullanılmalıdır. Soğutma sıvısı taş merkezinden ve çevresinden aynı anda soğutma yapabilecek kapasitede olmalıdır.
Yüzey Taşlama Tezgahları adı altında 2.el ve yeni Taşlama Tezgahları satıcılarından ve sahibinden ikinci el satılık farklı çeşitlerde Yüzey Taşlama Tezgahları ilanları ve fiyatları bulunmaktadır.