Basit bir tanımla, CNC İşleme merkezlerindeki spindle iş milinin yatay pozisyonda çalışarak iş parçasından talaş kaldırma işlemini yapan makinalardır. Genel çalışma prensibi itibariyle; çok adetli işlerde hassas yüzey kalitesine ulaşma kabiliyetine sahip cnc yatay işleme merkezleri, hem kalıpçılık sektörünün, hemde başta otomotiv sektörü olmak üzere değişik bir çok imalat alanı için vazgeçilmez bir üretim aracıdır. Hacim olarak standart bir cnc dik işleme tezgahına oranla daha büyük gövdelidir. Gövde yapısı yine dökümdür. Üzerinde yük taşıyıcı döner iş masası yani döner tablası vardır. Standart yeni nesil cnc yatay işleme merkezleri genellikle çift tabla olarak üretilirler. Ek palet sistemleri çoğunlukla opsiyoneldir. Döner paletler en boy oranına göre gruplanır ve buda makinanın kapasitesi ile çağrılma alışkanlığını beraberinde getirmiştir. Mesela "500 lük yatay işleme merkezi" bize, tezgah tablasının yada paletinin genişlik ve uzunluk ölçülerinin 500 mm civarında olduğunu belirtir. Değişik ölçülerde paletli olanları vardır. 400x400 ölçülerinden başlayıp 1300x1300 ölçülerine kadar çıkabilir. Makina üreticilerinin belirlemiş olduğu bir standart ölçü yoktur. Tablanın dönme indexleme hassasiyeti büyük önem taşır. Simültane işlem gerektiren yüzey uygulamalarında, palet dolayısıyla iş parçası dönerken, spindle döndürülen yüzey üzerinden eş zamanlı talaş kaldırır. Yüzey kalitesi, seçilen takım, devir v.s bir kenara, tabla indexleme derecesi ile de doğru orantılıdır. Örneğin tablayı 1 derece döndürerek işleme ile 0,001 derece döndürerek işleme arasındaki yüzey hassasiyet farkı bariz belirgindir. Büyük gövdeli iş parçalarında ve yüksek talaş kaldırma gerektiren işlemelerde, BT 50, CAT 50 v.b gibi takım tutucu konikliği ve spindle torku yüksek olan makinalar seçilmelidir. Kaliteli yüzey, dayanıklılık ve rijitlik esas alınır. İş mili motor gücünün düşük olduğu aksi durumlarda, spindle bayılması dediğimiz durum oluşur, kesici takım fazla derinliğe giremez. Girerse de takım hızlıca aşınır yada kırılır, ekonomik maliyet ve zaman kaybı artarak iş verimi düşer. En verimli iş sonucu elde etmek için uygun paramterlerin bir araya getirilmesi şarttır. HSK-63, HSK-100 v.b takım tutucu koniği tipine uygun iş milleride yüksek devirli cnc yatay işleme merkezlerinde kullanılır. Hava savunma sanayinde özellikle alüminyum gibi çok sert olmayan parça işlemede yine yüzey kalitesi bakımından daha çok tercih edilir. İş mili devri (rpm) 4500 den 30000 devir/dk ya kadar değişik yelpazede olanları vardır.
Çok paletli olan makinalarda, seri üretim operasyonlarda peşi sıra işlem ile zamandan tasarruf amaçlanır. Mesela bir araba motor gövdesi için makina işleme alanı içerisinde bir tanesi işlenirken, diğer paletlere de işlenecek diğer motorlar yüklenerek ard arda gövdeler seri olarak işlenir.
Yatay işleme merkezleri altında 2.el ve yeni cnc makina satıcıları ve sahibinden ikinci el satılık cnc yatay işleme merkezi ilanları ve fiyatları mevcuttur.